Berlin Coffee Tour 2017

11:11 Kristý 4 Comments

Pokud taky na kafi ujíždíte jako já, výlet do Berlína je vítanou třešničkou na šlehačce vaší vídeňské kávy. Společně s Londýnem je Berlín bezedná kavárenská mekka. Na výběr je toho strašně moc a za víkend se toho dá stihnout jenom malý zlomek, ale o to intenzivnější zážitek to je. Takže když jsme si s kamarádkou na jaře začaly pohrávat s myšlenkou, že bychom se vypravily praktikovat kavárenský povalečství do Berlína, nezbylo než vybrat ideální datum.



PÁTEK
Je chladné říjnové ráno a my vyrážíme na čtyř a půl hodinovou cestu autobusem Student Agency. V jednu hodinu vystupujeme na letišti Schenefeld, odkud pokračujeme vlakem s-bahn k našemu bydlení, které těsně sousedí s bývalým letištěm Tempelhof. Odhazujeme zavazadla a pěšky vyrážíme do instapopulárního Roamers. Je narváno, ale čekáme. Jsme tady a Roamers prostě musíme zkusit za každou cenu. Brzy se uvolní jeden stolek, chvatně ho zabíráme. Jsme hladové a kafechtivé. Megatác s jídlem a kafe je za nedlouho tady, naše karmy už chytaj růžovej odstín, na rtech se nám objevuje spokojený úsměv. Bohužel touhle dobou (cca kolem 15:30) už nebyly na výběr žádné zákusky, takže opěvovaný mrkvový dort si budeme muset dát někdy příště.

Dále pokračujeme skoro rovnou za nosem, míjíme Populus Coffee, chvilku váháme, zda se máme zastavit i tam, nicméně pokračujeme do vyhlášeného Five Elephant. Ani tady nejsme zklamané, kafe na jedničku, zákusky rovněž v cajku. Už je docela pozdě, začíná se nepatrně stmívat, takže vyrážíme zpět do naší čtvrti. Na rozloučenou s dnešním dnem si pro nás obloha připravila impozantní západ slunce za Tempelhofem. Nebýt studeného větru, který nás šlehal do tváře, stojíme tam s pusou dokořán ještě teď.

Foodporn v Roamers
Roamers
 
 
Five Elephant

A takhle se s námi loučil pátek... / bývalé letiště Tempelhof


SOBOTA
Probírám se ještě za tmy, beru do ruky telefon a projíždím seznam mých berlínských tipů. Protože první, co potřebujeme, je dobře se nasnídat. Když si prokliknu District Coffee na Foursqaure, je uplně jasný, kam půjdeme. A věřím, že Marťu nebudu muset dlouho přemlouvat (vypadlo to asi takhle "Ukaž? Jasně, tam jdeme!"). Rovnou si naplánujeme kavárny na celý den a vyrážíme vstříc velkoměstu. Původně jsme doufaly, že budeme moci Berlín brázdit na půjčených kolech, ale počasí nám bohužel nepřeje, takže dáváme přednost metru. Netrvá to dlouho a stojíme před District Coffee, hned si sedáme na místo za oknem, kde je pochopitelně nejlepší světlo na fotky. :)) Ujme se nás neuvěřitelně milá slečna, což nám ještě lepší náladu. Za chvíli už máme na stole superfood bowls a výborný kafe. Hodně nás překvapilo, že nedlouho po našem příchodu se kavárna zcela zaplnila a dokonce se vytvořila dlouhá fronta. Čekání nikoho neodradilo. Další důkaz, že tenhle podnik za to rozhodně stál.

 

Snídaně v District Coffee


Na cestě do další kavárny navštívíme ještě pár designových obchůdků, kde si Martina doplní zásoby na nástěnky, které sama vyrábí. Hned na to zapadneme do Farther Carpenter Coffee, objednávám si espresso macchiato a banana bread. Kafe je dobrý, banánový chlebíček mě ale vůbec nenadchnul (na ten z Pekárny Praktika nemá prostě žádnej). Navíc je v kavárně docela nepříjemný hluk a osvětlení. Martina si ještě před odchodem založí trauma nad zdejšíma kavárenskýma záchodama (většinou je totiž jeden nejenže pro muže i ženy, ale na komplet celou kavárnu... #tochceš) a mizíme dál. Pokračujeme do Hallesches Haus, který se nachází v nádherných prostorách, jedna část je čistě designový obchod, druhá část patří kavárně.




Father Carpenter Coffee

Hallesches Haus / general store
Hallesches Haus / kavárna


Když jsem byla v Berlíně v loňském roce, věděla jsem, že musím nutně zkusit the Barn nebo Bonanzu. Vyhrál to the Barn, takže tentokrát byla řada na Bonanze. Vybraly jsme si pobočku s pražírnou (strategicky, abychom to měly pochopitelně blíž do naší další vytipované kavárny). Pražírna je trochu schovaná ve vnitrobloku, ale kdo hledá, najde. Venku jsem se doslova rozplývala nad cihlovou fasádou a zeleným nátěrem vrat a oken, ale interiér už mě tolik nezaujal. Kafe ovšem na jedničku. Nabídka občerstvení byla jen ve formě přeslazeného pečiva z listového těsta, škoda. Jdeme dál. Poslední kavárnou dnešního dne je Companion Coffee, která je součástí Voo Store. Něco ve stylu pražského Vnitroblocku, ovšem o dost menší. Kávě dáváme pro dnešek sbohem a vybíráme si čaj. Déšť venku neustává, pomalu se stmívá, nakoupíme si ještě zásoby na večer a mizíme opět do do "našeho" bytu v Neuköln.

Bonanza Coffee Roasters
Bonanza (že vám ten barista připomíná nějakou rockovou hvězdu? :)) )


Voo Store, jehož součástí je kavárna Companion Coffee
Voo Store

Ano, je to tak. Čaj.
Kavárenské povalečství nám rozhodně jde dobře... :)


NEDĚLE
Máme už jenom půl den, víme, že stihneme jen dvě kavárny. Rozhodujeme se pro snídani v Silo Coffee. Na místo dorazíme kousek po otvíračce a už sotva nacházíme volný stůl, takhle to tady o víkendu jede. Boží avo toast a skvělý kafe, vážně není co vytknout. Nemáme moc času, pokračujeme rychle dál. Rozlučkový šálek pak povzneseme v Happy Baristas a je nám líto, že nemáme už čas (a ani peníze :)) se tu zdržet déle. Student Agency na nikoho nečeká, takže rychle vyrážíme na nádraží a pak směr Praha.

Silo Coffee
Happy Baristas


Musím říct, že výlety za kávou mě hodně baví! :) Berlín nezklamal, stále si drží svůj standart, stále má své kouzlo, hodně stromů v ulicích, stále je silně multikulti, stále je tu co objevovat. Nejen v kávárenském světě. Podívejte se také na blog k Martině na její berlínské postřehy. :)

A co vy? Chystáte se také do Berlína na coffee trip? :)



4 komentáře:

  1. Wow, tolik hezkých míst! Když jsem byla v Berlíně, navštívila jsem akorát Café Fleury a tam se mi tedy také moc líbilo:)

    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Berlín toho nabízí strašně moc, skoro na každém rohu lze na něco skvělého narazit. :)

      Vymazat
  2. kaculii_puchtova1. února 2018 v 12:52

    Miluju Berlínský kavárny! ♥
    Zase se mi dnes povedlo prokliknout na tento tvůj článek a mít s kým, jedu třeba hned! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Berlín jakožto kavárenský výlet je vždycky dobrý nápad! :))

      Vymazat

⭐️ Všem moc děkuji za komentář! ⭐️