Tři zdravé snídaně pro děti

17:33 Kristý 0 Comments

U nás je snídaně rozhodně nejoblíbenější částí dne. Já sama jsem snídaňový člověk, takže si dávám záležet a nešetřím na nás. Zejména také dětem chci dopřát ideální základ do jejich života. Doufám, že namazaná bílá houska s marmeládou nebo krupicová kaše s grankem je dneska už přežitek, případně jen vzácná výjimka (známe babičky, že!). Děti vůbec není potřeba zbytečně dopovat cukrem, natož průmyslově zpracovanými nesmysly. Děti se nerodí s chutí na sladké, to my dospělí je na to naučíme. A je to zbytečné, často je to boj s větrnými mlýny (slýchávám historky o dospělých - ať už rodičích, či babičkách, že by děti byly přece hrozně ošizené, kdyby nedostaly bonbóny atd.; do toho stravování ve školkách - podávání naprosto zbytečných sladkých jogurtů místo bílého jogurtu s čerstvým ovocem, slazených čajů atd. atd., to je na velmi dlouhou diskuzi). Přitom je to tak snadné a vůbec není potřeba šahat do cukrovinkových regálu v supermarketech. Mám tu pro vás tři jednoduché tipy na dětské snídaně, se kterými byste doma mohli mít úspěch. :)



Kakaový pudink
Děti ho milují. Jeho příprava je velmi snadná a neznám dítě, u kterého by tento pudink, jak tomu říkáme, neměl úspěch. U nás se k tomu dokonce váže i malý příběh z obchodu - šli jsme kolem regálů s přeslazenými umělými pudinky s veselými obaly, které na děti volají - vem si mě, vem si mě! A reakce na sebe nenechala dlouho čekat - "Maminko, koupíme tenhle pudink?" "Kupovat ho nebudeme, ale víš co, uděláme si doma lepší."
Co je potřeba:
• zralé avokádo 
• zralý banán 
• nepražené kakao 
• voda/rostlinné mléko
Většinou dávám půlku většího avokáda, dva banány, cca lžíci nepraženého kakaa a trochu zředím rostlinným mlékem nebo vodou a do hladka rozmixuji ponorným mixérem. Není potřeba jakkoliv doslazovat, pěkně zralý banán se o to postará.:)
Jak si připravit rostlinné mléko doma? Třeba kokosové - zkuste podle tohoto postupu. Pokud ne, na kupovaná dávejte pozor na složení. Moje osvědčená značka je EnerBio z drogerie Rossmann.






Jogurtové muffiny
Snadná příprava, můžete si je nachystat večer a ráno jen servírovat. Většinou používám rozmixovaná semínka, pokud je nemám po ruce, tak buď celozrnnou nebo pohankovou mouku. 
Co je potřeba:
• 6 lžic kvalitního jogurtu  
• 2 vejce 
• 1 lžíce třtinového cukru 
• rozmixovaná semínka (největší podíl slunečnicových, pak přidávám lžičku lněného semínka - bohatý na prospěšné omega-3 mastné kyseliny, mletý mák, strouhaný kokos...) nebo kvalitní mouka. 
• ovoce (v zimě používáme mražené lesní ovoce, borůvky atd, co zbyde z letních zásob)

Do mísy dáme jogurt, který smícháme s vejci. Máme-li tu možnost, rozmixujeme si směs semínek na prášek nebo použijeme kvalitní mouku a smícháme s vejci a jogurtem a jednou lžící třtinového cukru (případně medu - na vysoce tepelnou úpravu je mi ho líto, ztrácí své blahodárné schopnosti). Do směsi, která není ani příliš řídká ani příliš hustá, vmícháme ovoce a pak už jen vlijeme do formiček. Pečeme na 180stupňů, 30 až 40 minut v závislosti na vaší troubě. Struktura hotových muffinků je vláčná, nelekejte se, že byste je neměli dopečené.




Fermentovaná ovesná kaše
Není snad nic jednoduššího, než tato ovesná kaše. Výborné je na ní také to, že ráno je s touto snídaní minimum práce. A kupodivu i takhle "obyčejné" jídlo slaví u dětí vždycky úspěch.
Co je potřeba:
• ovesné vločky (doporučují se jemné, osobně mám raději ty klasické) 
• (filtrovaná) voda
• ořechy, semínka, goji, skořice...
Večer si do kastrůlku nasypu takové množství vloček, aby to pokrylo všechny hladové krky, které bude potřeba ráno nasytit.:) Zaleju dostatečným množstvím vody, přidám ořechy (krásně změknou a jsou pro nás lépe stravitelné), různá semínka (slunečnicová, dýňová, chia), skořici a goji, pořádně promíchám a nechám přes noc pod pokličkou (fermentace by měla trvat 8-12h při pokojové teplotě) . Pokud ráno přijdete ke kastrůlku, kde vločky nasákly veškerou vodu, klidně ještě trochu vody přidejte, promíchejte. V zimě kaši lehce přihřeju (ale opravdu jen lehce, rozhodně nevařte, ztratili byste tak veškeré zdraví prospěšné živiny, které se během fermentace v kaši vytvořily) a v miskách jen přidám ovoce a oblíbené ořechové máslo.




Za dětské nádobí, které vidíte na fotkách, děkuji BELLA ROSE. :)

Tady je ještě několik zajímavostí ohledně stravování dětí:
Děti jsou sladké dost
Celozrnná mouka není vhodná pro děti? 
Výživa dětí     
Neviditelný svět lidského mikrobiomu (zajímé k zamyšlení jak to v našem těle funguje - k tomu odkaz na "pohádku", kterou můžete s lehkou instruktáží pustit svým dětem. Upřímně jsem si říkala, že tohle malý (4 roky) nemůže vůbec pobrat, nicméně jsme to zkusili, na poprvé to chtěl vidět čtyřikrát za sebou, jak ho to zaujalo. Stačilo, že jsem mu k tomu dala vysvětlivky.) 







0 komentářů:

⭐️ Všem moc děkuji za komentář! ⭐️