Bratislava Coffee Tour
Vydat se za hranice k našim slovenským sousedům a prozkoumat kávovou scénu hlavního města jsme měly v plánu už nějaký čas. Kolikrát jsme se zasnily nad instagramovými fotkami z Urban House, Fachu a dalších designových míst s výběrovou kávou. Takže plán byl jasný a čtvrtý červencový víkend patřil bratislavským kavárnám.
Ubytovaly jsme se přes airbnb, sice dál od centra, nicméně v klidné části Trnávka a za 20 minut už jsme vystupovaly z trolejbusu a míříme si to na hlavní bratislavskou třídu, Larinskou. Po čtyřhodinové cestě vlakem už by bodlo něco k jídlu, takže naše kroky rovnou vedou k
Mondie, které jsme si vytipovaly v aplikaci Foursquare. Naplánujeme si kavárny, které už přes sobotu a neděli otevřeno nemají a tak vyrážíme vstříc
Dot espresso baru. Cestou ještě narazíme na designový obchůdek
Sort, který je napůl obchod a napůl kavárna. Nakoukneme dovnitř a asi po deseti sekundách se mi podaří rozbít jednu vázu. Díky, šikovná! Nebudu lhát, chtěla jsem vyfotit fotku na instagram a nějak se to nepovedlo. :)) Dot je už odsud coby kamenem dohodil. Vcházíme do příjemného prostoru laděného do pastelově modré barvy. Součástí kavárny je i galerie v suterénu. Dáváme si první bratislavský flat white. Není špatný, ale je v něm moc mléka, což mi už moc nešmakuje.
Po Dotu naše kroky míří do části plné bytových domů, kde byste kavárnu hledali jen těžko. Ale jo, je tady.
Mono Café. Jsme tu samy - pátek odpoledne, prázdniny a vzduch, který vedrem přímo stojí. Dáváme si batch brew a dostaneme něco...
dokonalého! Rwanda zpracovaná suchou/naturální metodou z australské pražírny ONA od
Saši Šestiće (2015 World Barista Champion) bylo nebe na jazyku.
♥️ Až sem někdy pojedete, a že to doporučuji všema deseti, určitě tu narazíte na paní majitelku (a baristku zároveň), která je nesmírně milá, doporučí ideální kávu a hlavně si o ní s vámi ráda popovídá. Nebýt toho vedra, nalejváme se tam tim božskym batchem ještě teďka!
Dál míříme do nedalekého
Pan Králiček Priestor. Potřebuju už trochu osvěžit, tak si dám inverse ice cappuccino (nejdřív se leje mléko, pak espresso) a ochutnáváme výborný raw mandlový koláč. Když jsme dostatečně uspokojené poslední dnešní kofeinovou dávkou, začíná být čas večeře. Míříme zase více do centra, cestou míjíme thajskou restauraci
Soho. A vypadá dost dobře, takže se nerozhodujeme dlouho a už vybíráme z jídelního lístku. A po večeři by to chtělo víno! Ale jelikož mají ve vinárně
Pinot u Bruna plno na celý večer, jdeme se projít k Bratislavskému hradu, abychom teda viděly i něco jinýho, než jenom kafe. A výhled na zapadajícím sluncem zalitou Bratislavu je boží (i když, ruku na srdce, výhled na Prahu je jiný kafe...). Dáme si ještě decku vína v Urban House a jdeme spát, ať jsme čerstvý na další den plný kávy.
|
Bez kávy niesu rána ránami... :)) |
|
Mondieu |
|
Dot espresso bar |
|
Dot espresso bar |
|
Dot espresso bar |
|
Mono Café ♥️ |
|
Mono Café ♥️ |
|
Mono Café ♥️ |
|
Pan Králiček Priestor |
|
Pan Králíček Priestor |
|
Žijeme v digitální době... :)) |
|
Street Art |
|
Večeře v Soho |
|
Kouzelný Pinot u Bruna |
|
Bratislavské UFO |
|
Kudy na hrad? Tudy! |
|
Historické centrum |
|
Bratislavský hrad |
|
Výhled na most SNP a UFO |
|
Večerní atmoška |
|
Výhled na Blavu |
V sobotu nás hned po probuzení vítá slunce plné energie na celý den. Snídaně, to je náš hlavní cíl. Nevěřili byste, že v Bratislavě není až tak jednoduché najít jedno místo, kde si dáte dobré kafe a k tomu i dobrou snídani. Není moc možností, takže se rozhodujeme pro
Urban Bistro. Z nabídky, která se možná na první pohled může zdát dostečná, vybíráme avotoast se ztraceným vejcem a pistáciemi. Na filtru máme výbornou Etiopii od brněnských
Rebelbeans. Jakmile už přes okna Urban Bistra začne pálit slunce, které se do té doby ještě schovávalo za okolními domy, zvedáme se k odchodu a míříme do pár metrů vzdáleného
Fachu. Tohle místo je kavárnou, restaurací i pekárnou zároveň, takže musíme rozhodně ochutnat nějaký ten koláč a k tomu máme chuť na flat white. Ach jo, další flat ve stylu
přílišmnohomléka. Díky, ale ne. Za pár okamžiků už míříme do nedalekého
Kaffeehaus Goriffee, které je skryté v Goethe institutu. Těšíme se na klidnou zahrádku ve vnitrobloku. Bohužel máme smůlu, hoši si zrovna během našeho pobytu dávají prázdniny. Co se dá dělat. Měníme směr a vyrážíme za další kavárenskou položkou na našem seznamu a to do
Mad Drop espresso&brew baru. Venkovní teploty atakují hranici 35 stupňů a to nás dostává, takže filtr na ledu a sezení ve stínu na zahrádce (bohužel to méně pohodlné) to jistí. Začíná nás dohánět hlad. Když později zapadneme do bistra
U Kubistů, už se jídla nemůžeme dočkat. Potom už jsme tak vyřízený (obrážet kavárny, kde jenom jíte a pijete je fakt náročný! :)) ), že si jedeme trochu odpočinout do našeho ubytování. A ještěže tak, protože mezitím se na Bratislavu přihnala bouřka a přívalový déšť. Pár hodin si dáme klid a pak co? Jídlo! Je čas večeře. Chceme zkusit ještě jednou
Fach. Tohle místo má rozhodně svůj styl, ale nějak postrádá ducha. A to je velká škoda. Jídlo bylo skvělé, servis taky, ale je zvláštní, že v sobotu večer, s umístěním na hlavní třídě je uvnitř prázdno. Poučené z předešlého večera jsme si pro jistotu dali
u Bruna rezervaci a večer už trávíme se sklenkou výborného vína na boží zahrádce s výhledem na Dóm sv. Martina.
V neděli už neriskujeme a snídani si raději děláme samy. Protože sám si to vždycky uděláš nejlíp, to je léty prověřená věc. I když samozřejmě výjimka potvrzuje pravidlo, to je jasný. Ovšem ne tady. Panuje zvláštní unavená nálada, jdeme se probrat do
Urban House. Dávám si batch brew, který je docela nedobrý, Lenka flat white, který je zatím nejlepší, co jsme tu měly. Ale stále to není "wow". Ze seznamu kaváren nám ještě chybí
Five Points. Tentokrát zkouším flat white já, Lenka filtr. Propadám lehké coffee depresi, že tu prostě neumí udělat ten správný flat. Ne. Přemýšlíme, kde se najíme, než nadobro opustíme Bratislavu. Do oka nám padne kavárna
Foxford, která se skrývá uvnitř knihkupectví
Martinus. Už nečekáme vůbec nic. Prostě se najíme a jedeme. Jaké překvapení, že i tady lze narazit na výběrovou kávu. Dáváme se do řeči s baristou a už je nám to jasné, jak je to s místním provedením kávy s mlíkem. Vysvětluje nám, že v Bratislavě lidi nechtějí pít malé kafe a že v něm prostě potřebují mít hodně mléka. Když už je přece tak drahé. Vzpomínám si na Republika Coffee v Karlových Varech, kde je důvod obřího flat white uplně stejný. Následně nám ukazuje mega sklenici a říká, že i do toho někdy dělá latté a sám se diví, že si to někdo dává, protože chuť kávy je v tomto případě téměř zanedbatelná. A konečně se (na požádání) dočkáme flat whitu, který si můžeme alespoň trochu vychutnat. Loučíme se s Bratislavou a upřímě se těšíme do Prahy. :))
|
Snídaně v Urban Bistro |
|
Urban Bistro |
|
Mňam! |
|
Urban Bistro se nám líbilo... :) |
|
Cold Brew po slovensku! :) |
|
Fach |
|
Ráno mají bratislavské uličky Starého města kouzelnou atmosféru |
|
Mad Drop espresso&brew bar |
|
Večeře ve Fachu |
|
Večerní pohoda u Bruna |
|
Urban House |
|
Batch brew v Urban House |
Pár postřehů:
⭐️ Nevím, jestli je v Bratislavě blaze, ale rozhodně je tam
draze!
⭐️ Těžko tu narazíte na silný flat white, většinou se jedná o 150ml a říkají tomu zde
flat white cappuccino.
⭐️ Mobilní aplikace na městskou dopravu je
shit fakt špatná...
⭐️ Pokud bude krásně a rozhodnete se pro romantické popíjení vína u vinárny
Pinot u Bruna, rozhodně
doporučuji rezervaci. Zahrádka bývá beznadějně plná a není se čemu divit.
⭐️ Nejvíc hipsta kavárna je určitě
Urban - jsou tu tři pobočky:
House/Bistro/Space. Všechny mají podobný design a nabídku. House je příliš velký, poměrně hlučný, má nepříjemné osvětlení. Ovšem Bistro, to je jiná, tam se nám moc líbilo. Ve Space jsme nebyly (vzhledem k totožnému konceptu).
⭐️ Pokud bych měla
doporučit kavárnu, bez jejíž návštěvy z Bratislavy nesmíte odjet, tak za mě je to rozhodně
Mono Café. Tam jsem pila nejlepší kávu a cítila jsem se tam dobře (až na to dusno), potom snad ještě pastelově modrý
Dot espresso bar. A samozřejmě
Urban Bistro.
Navštívili jste v Bratislavě nějakou kavárnu? Jak se vám tam líbilo? :)
Podobný kavárenský výlet do Bratislavy jsem absolvovala asi před měsícem a v mnohém musím souhlasit:) Flat white to pražské moc nepřipomínalo, ale filtr například v Urban Bistru byl úžasný (zrovna tam měli slovenský Green plantation). Byla jsem i v Pan Kraliček priestor, Urban House, Dot Espresso bar:)) Na konci výletu jsem si ale říkala, že Praha je prostě Praha:)))
OdpovědětVymazathttps://kafebezcukru.blogspot.cz/?m=1
Říkala jsem si, jestli už nejsem moc rozmazlená, ale na druhou stranu, když za něco platím, chci, aby to bylo dobré. Chci si to užít. Tak jsem ráda, že jsem ten pocit neměla sama. Joo, Praha... :D děkuji za komentář.
VymazatV Bratislave ziju uz pres rok a stale jsem nenasla svou oblibenou kavarnu ani restauraci. Sama pracuji v cukrarne/kavarne v centru mesta a vim jak to chodi, vetsina zamestnancu jsou studenti kteri jsou v priprave kavy nezkuseni a zamestnavatele setri na zaskolovani. Praha je proste jiny level a neda se z Bratislavou vubec srovnavat.
OdpovědětVymazatJe to hrozná škoda, má to dobrý potenciál, jenom ještě najít/vyškolit dobré baristy a zvednout si tu úroveň výš.
VymazatDěkuji moc za komentář.
Obsiahly report a pomerne dobrý výber kaviarní, pochváliť musím aj peknú fotodokumentáciu.
OdpovědětVymazatNesúhlasím ale, že veľkosť slovenského flat white je spôsobená tým, že ľudia chcú viac. V Sydney sa robí flat white do klasickej cappuccino šálky, takže taký istý objem ako u nás. Pritom sa naozaj nedá o Austrálčanoch povedať, že by trpeli rovnakým nastavením, ako Slováci. To už by som hľadal rozdiely skôr v latte. Kým u nás sa to ťahá na vysoké poháre a trojfarebné nezmysly, v Sydnej je to malá duritka.
Čo sa týka úrovne, išla neskutočne hore. Pred asi 5 rokmi som si v centre mesta vedel dať kávu tak na 2-3 miestach bez rizika. Dnes si môžem vyberať. Dobrých baristov je tiež akurát, tak čierne ako autorka to naozaj nevidím (pre doplnenie - o káve píšem 10 rokov, porotcoval som súťaže, sám si pražím atď)
Zdravím Viktore! Co se týká poměrů kávy s mlékem, bohužel jsem prostě v Bratislavě na flat white, na kterém by jsem si pochutnala, nenarazila. Nejspíš jsme měly jen smůlu, věřím, že to neznamená, že to tam nikde neumí. Srovnávám jen se svými zkušenostmi z Prahy, Brna nebo Berlína.
VymazatTak to i úroveň kavárenských podniků před pěti lety byla v Praze uplně někde jinde, než je teď. Nedávám tomu žádné závěry, popisuju vše z pohledu člověka, který si dojede za kávou i za hranice nejen svého města, ale i země, milujícího kavárenskou pohodu a to, jak to v navštívených podnicích na mě působilo. Věřím, že i bratislavská, potažmo slovenská, kavárenská scéna bude dále na vzestupu. :)
Ahoj, ja len že kombinácie výberová káva a raňajky je v Žufaňa bistro blízko MONO a PRIESTORu tak hádam nabudúce zaradíte aj to :)
OdpovědětVymazatKdyž tudy ještě někdy zbloudím, zkusím. ;)
Vymazat