Celozrnný rebarborovo-jahodový koláč s mátou a drobenkou

8:22 Kristý 4 Comments

Hrozně mi vyhovuje, jak je internet plný inspirací, rad a všech možných tipů. To platí i o receptech a vaření. Už jsem několikrát vařila/pekla tak, že jsem se nechala jen inspirovat a zbytek už jsem si dělala podle svého. Dostala jsem velkou nálož jahod a i když je nejraději ujídám rovnou čerstvé, bylo jich tolik, že jsem se přeci jen rozhodla i pro koláč. A taky trochu experimentu. Říkám tomu pečení na punk, bez konkrétního receptu. ;) A můj výsledek je tady:



Co je potřeba:

těsto:
150g celozrnné mouky (já použila špaldovou; pro bezlepkovou variantu určitě můžete použít jakoukoli jinou pro tento způsob vhodnou mouku)
150g namletých jemných ovesných vloček
10 lžic olivového oleje
3 vejce
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
špetička soli

náplň:
5 stonků rebarbory
velká hrst jahod /možná dvě hrsti... :))/
agáve sirup (či jiné sladidlo)
chia semínka
hrst mátových lístků

drobenka:
30g másla
20g ovesných jemných vloček
15g třtinového cukru (cca tři lžičky)

Smíchejte všechny ingredience na těsto v hutnou hmotu - pokud by se vám drobilo, tak přidejte trochu oleje. Formu na koláč o průměru XXcm jsem vytřela máslem a prsty jsem po celé ploše formy těsto namačkala, rozprostřela až do krajů. Na náplň jsem si oloupala rebarboru a nakrájela na malé kousky, nasypala jsem ji do kastrolu, zalila cca jednou polévkovou lžící vody a dala vařit na plotnu. Přidala jsem agáve sirup (množství dejte podle vlastního uvážení a chuti), chia semínka  a na jemno nakrájené mátové lístky (tento postup již můžete znát z výroby chia džemu). Jakmile se rebarbora rozvařila na kašovitou hmotu, sundala jsem kastrol z plotny a nechala jeho obsah vychladnout. Mezitím jsem si nakrájela omyté jahody na plátky, následně jsem si připravila drobenku ze změklého másla, ovesných vloček a třtinového cukru. Pokud máte rádi hodně drobenky, množství, které zde mám uvedené určitě násobte. Vychladlou rebarboru jsem pokladla na těsto v koláčové formě, na vrch jsem naskládala jahody a posypala drobenkou. Pekla jsem 30 minut na 180 stupňů. :) 




4 komentáře:

  1. Mňam toto jednoducho muselo byť dobré!:)) Ďakujem za tip, kopírujem si recept a rada vyskúšam, tiež máme toľko jahôd, že ich nestíhame jesť a ovocné koláče zbožňujem:)) **DAY by DAY**

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, koláč vypadá výýýborně :)

    OdpovědětVymazat

⭐️ Všem moc děkuji za komentář! ⭐️