Workshop s Janem Šibíkem • Street Photo

8:29 Kristý 4 Comments

K Vánocům jsem dostala poukázku na fotografický workshop se známým fotografem Honzou Šibíkem. Kdo se jen trochu zajímá o fotografii jako takovou, určitě tohle jméno musel minimálně jednou slyšet. Bylo vypsáno několik termínů, vybrala jsem si květnový s přáním, že tou dobou už by mohlo být teplo. Přiznám se, že chvíli před tím, než se měl seminář uskutečnit, jsem byla nervozní a nikam se mi nechtělo (ano, jsem líná tahat celé své fotovybavení celý den, s těhotenským pupkem dvojnásob). Nerada někam chodím sama, do "neznáma" a další důvod byl i ten, že jsem se termínově strefila přímo do našeho aktuálního největšího stěhovacího programu (což jsem někdy v lednu netušila). 

Honza Šibík (vpravo) právě debatuje se svým náhodným foto-objektem

Nastal den D a já se celá nervozní vydala na místo, kde se konal sraz účastníků workshopu. Honza Šibík nejdříve povídal o technice, o způsobech fotografování, o street fotografii jako takové, na co si dávat pozor, atd. Nebyly to žádné učebnicové poučky, naopak příjemný poslech dobře míněných rad od někoho, kdo už "pár" fotek udělal. Když jsem v tu chvíli pomalu zjišťovala, co se po nás bude chtít, nervozita nejen, že mě neopouštěla, zvětšila se a ještě se k ní přidala nejistota. Tento typ fotografie moc nefotím, takže bylo pro mě velkou neznámou, jak se se zadaným úkolem poperu. 
Následně jsme vyrazili do terénu - lokace byly jasné - tam, kde bude šance ulovit skrze hledáček fotoaparátu nějaký uspokojící materiál: Václavské náměstí a Karlův most. 


Honza Šibík se v každé části věnoval dvojici po 20 minut a přímo v praxi radil a ukazoval dobré náměty k fotografování, určitě to byla velmi přínosná inspirace. Zbytek času jsme měli volnou ruku. Když se mi podařilo vyfotit první fotku, u které jsem si byla jistá, že to je ono, nejistota mě pomalu opouštěla a s nadšením jsem se proplétala skrze přeplněný Václavák a hledala další náměty k focení. 
Poté nás čekala obědová pauza a následně jsme pokračovali na Karlův most. Ačkoliv je tak krásný, většinou se mu obloukem vyhýbám, protože jste tam neseni davem. Moc lidí na malém prostoru, to není nic pro mě. Most jsem tedy přešla tam a zpět, udělala několik snímků a šla si odpočinout na lavičku (přeci jen, kromě fotobrašny mám ještě jedno zavazadlo v břiše, tak už mi to trochu dávalo zabrat). 
Poslední část byla jasná - zhodnocení vyfotografovaných snímků. Každý jsme měli vybrat 10-15 fotek, které se nám zdály povedené. Od každého účastníka jsme si je promítli a pan Šibík každou fotografii okomentoval. Řekl, které se mu skutečně líbí, které by potřebovali málo, aby byly skvělé, a které jsou o ničem. 
Jak jsem se před kurzem bála a byla jsem nervozní, odcházela jsem s velmi dobrým pocitem dobře stráveného dne a další přínosnou fotozkušeností. 
Pokud vás zajímají fotografické worskopy s touto tématikou, určitě navštivte web Jana Šibíka, dozvíte se víc informací. A mimochodem, kurzy pořádá i zahraniční! Tak s chutí do toho! :)






Účastnili jste se také někdy nějakého fotografického kurzu? Jak se vám líbil? :)



4 komentáře:

  1. Páni! Závidím a smekám! :) Setkání s ním muselo být úžasné a poslouchat ho ještě lepší.
    Moc se mi tvé fotografie líbí. Člověk by se nad tím kolikrát ani nepozastavil, ale tvoje fotky mají nápad.
    Prozradíš nám, co ti na ně řekl on? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji! :) Byl to vážně velmi zajímavý a přínosný workshop. :) Fotky, které jsem vybrala k tomuto článku z mého úzkého výběru pan Šibík právě pochválil. :) Ještě jednou ti moc děkuji! :)

      Vymazat
  2. Tyjo, obdivuji tě, že jsi do toho šla, já mám právě problém takhle někam chodit přesně ze stejného důvodu - tréma, neznámí lidi a tak. Cítím se v tom nesvá, ale možná by to chtěla to jednou zkusit a třeba to opadne. Fotky se mi moc líbí, jsou moc povedené! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostala jsem to darem, tak jsem se na to nemohla vykašlat. :)) Zjišťuji ale, že ty předchozí obavy docela rychle odejdou a pak je to fajn. Ale stejně mi nejde se od toho odprostit, tréma bude vždycky. Děkuji ti mockrát! A určitě taky doporučuji něco podobného zkusit! Je to zkušenost a zážitek v jednom.;)

      Vymazat

⭐️ Všem moc děkuji za komentář! ⭐️