Vysoké Tatry 2014

9:17 Kristý 10 Comments

Nebyla to první návštěva Tater, ale opět mě dostaly jako tomu bylo poprvé... Nejsem žádná extra rozvášněná vysokohorská turistka, ale majestátné hory mě prostě uchvacují! Ty výhledy jsou fantastickou odměnou za ten výšlap. Když jedete směrem na Poprad, silnice je vsazena do poměrně rovného údolí na jejímž jednom konci se země najednou vzdouvá do výšin a tvoří rozlehlé pohoří... Tentokrát jsem nemusela řídit a ten výhled z auta jsem si mohla skvěle vychutnat. Poprvé jsme se vydali na takhle dlouhý výlet s Cipísem (do té doby jsme byli jen v Krkonoších), takže to byla taková testovací dovolená ve třech. A všechno se zvládlo na jedničku. Sice jsme měli naplánované jen čtyři dny (přičemž dva dny dohromady zabere cesta - z Prahy do Vysoké Lomnice čisté jízdy to čítalo 6,5h), počasí taky nebylo uplně top sunshine, ale i tak jsme si to užili.



Co se týče nošení Cipíse, měli jsme dvě možnosti - buď jej nosit v nosítku (Manduce) nebo si pořídit dětskou krosnu. V manduce se malý sice nosí rád, ale nevydrží to tam věčně. Netušili jsme, co bude říkat právě na krosnu a vy, co máte děti, jistojistě víte, jak peníze kolem nich létají... Takže investice do krosny, kterou by mohl Cipís po jednom výletě rezolutně odmítnout se nám zatím zdála jako zbytečná. A ani nikdo v našem okolí jí nevlastnil, aby nám jí mohl půjčit. Takže jsme hledali a našli půjčovnu v Dětském ráji. Malý byl spokojený, my též, nakonec jsme po návratu do krosny investovali (pokud si jí zakoupíte, tuším do tří týdnů, od zapůjčení, částku za půjčovné vám od konečné ceny odečtou).

Pokud pojedete do Tater, co rozhodněte nemůžete cestou vynechat, to je salaš Krajinka kousek od města Rožumberok! O těch výborných korbáčcích a parenici se mi zdá doteď! Chovají zde spoustu zvířat - kozy, prasata, drůbež, králíky, oslíka, krávy a samozřejmě ovce a spousta zvířat se naprosto volně pohybuje po salaši kolem vás. Takže pro děti to bude jistě velký zážitek. Součástí areálu je pekárna, prodejna sýrů a restaurace. Do restaurace jsme se bohužel nedostali, ale příště to hodláme napravit.  




Ubytování jsme si vybrali v Apartmánech Lomnica, ve kterých už jsme byli. I tentokrát jsme si pobyt zakoupili přes slevový server (poprvé to byl Slevomat, teď si přesně nevzpomínám). A opět jsme byli nadmíru spokojeni! V areálu jsou dva apartmánové domy a co se týče samotného apartmánu, byl čistý, dobře vybavený a ten výhled na Tatry! Navíc, když jsme napsali, že přijedeme s dítětem, v apartmánu bylo několik baby friendly nezbytností od hraček, jídelní stoličku až po dětské mýdlo. Což tedy mile překvapilo.
Na zvolené výchozí body jsme se dopravovali autem, ale pokud auto nevlastníte nebo prostě jen chcete po Tatrách volit jiný způsob dopravy, pohodlně se lze přemísťovat vlakem-zubačkou, který lemuje celé pohoří. 



První den jsme zvolili trasu ze Štrbského plesa na Popradské pleso a odtud jsme chtěli jít na Velké Hincovo pleso a stejnou trasou se vrátit zpět. Cesta na Popradské pleso byla poměrně frekventovaná, kolem nás se to množilo vším, co nohy má - rodinky, důchodci, naspeedovaní turisté, psi, studenti... Raději se procházím po trasách a cestách, kde na člověka narazíte trochu, občas a ideálně vůbec, takže jsem se těšila na klidnější cestu, která měla být za Popradským plesem. Právě tam nás ale zastihl déšť, takže jsme chvíli pobyli v místní chatě, dali si oběd a jakmile déšť ustal, pokračovali jsme směrem na Hincovo pleso, které je mimochodem největší a nejhlubší jezero Slovenska. Jak se dalo předvídat, davy chodců značně prořídly a tak jsme mohli načerpávat tu idylu okolních hor plnými doušky. Bohužel asi tak v polovině cesty k plesu nás opět zastihl poměrně prudký déšť. S nelibostí jsme se otočili k návratu. Od Popradského plesa jsme potom šli zpět ke Štrbskému plesu jinou cestou, která byla naštěstí také méně frekventovaná, což bylo příjemné. 




Druhý den jsme se vypravili do Starého Smokovce, což byl výchozí bod tohoto dne. Odtud jsme se nechali vyvézt lanovkou podobnou té, co jezdí v Praze na Petříně, na Hrebienok (ano, dá se to jít pěšky, ale s dítětem na krku, tedy na zádech, se musí dělat kompromisy :) ). Opět kolem spousta lidí, na těchto startovacích bodech to člověka asi už nepřekvapí... Vydali jsme se směrem k Obrovskému vodopádu, který byl tedy skutečně obrovský a krásný... Původně jsme se chtěli vrátit zpátky a pokračovat k dalším vodopádům pod rozcestím pod Rainerovou chatou, ale nakonec jsme pokračovali po cestě směrem k Zámkovského chatě. Tady se naobědvali - čučoriedkové gule byly jasnou volbou, a načerpali síly na další cestu. Kdybychom byli sami, zřejmě bychom se odtud vydali na Téryho chatu, která leží ve výšce 2015 m.n.m. a je tak druhou nejvýše položenou horskou chatou ve Vysokých Tatrách. I když kdo ví, počasí se totiž od předchozího dne příliš nezlepšilo. Sice nepršelo, ale šedivé mraky se líně válely po vrcholcích hor. Nechtělo se nám jít stejnou cestou nazpět, vydali jsme se proto směrem ke Skalnatému plesu po Tatranské magistrále. Věřím, že výhledy musely být skvělé, ovšem nám je zkazila hustá mlha. Když jsme došli ke Skalnatému plesu, zvolili jsme nakonec cestu do Tatranské Lomnice lanovkou. A to hlavně kvůli času a proto, že jsme parkovali ve Smokovci, kam jsme se museli ještě nějak dopravit. A jak jinak, než vlakem. :) 






I když jsme tu opět strávili poměrně krátký čas, jsem si jistá, že se zase vrátíme, protože Tatry jsou naprosto dokonalé. 

Doufám, že jsem vás dlouhým povídáním nenudila, jen jsem chtěla co nejvěrněji přiblížit atmosféru Vysokých Tater a vypíchnout top zážitky. :) 

A abych nezapomněla!! Blog Lady Kerstyn bude mít velice brzy své první narozeniny, takže to vidím také na nějakou první giveaway soutěž! Těste se! :)



10 komentářů:

  1. Krásné fotky, v Tatrách jsem ještě nikdy nebyla. :)
    Stala jsem se čtenářem, máš to tu moc pěkné, budu ráda když zavítáš ke mně. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsi nebyla, tak určitě doporučuji! Jsou naprosto nádherné! :) Děkuji, ráda se podívám! :)

      Vymazat
  2. krásne fotky! Tatry sú super. :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádhera!
    Byla jsem tam jako malá s prarodiči a už tenkrát se mi tam moc líbílo. Plánuju se tam zajet podívat příští léto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Určitě jeď, taky bych tam nejradši jela hned příští rok znova... :)

      Vymazat
  4. Na Krajince je to parádní! Jestli jste nebyli v restauraci tak jste o hodně přišli. Mají tam moc dobré halušky a je tam prosklená stěna, takže vidíš přímo na ovečky do chlíva. A Studenohorske vodopády jsou úžasné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Restauraci v Krajince mám napsaný jako highlight pro příští návštěvu Tater! :) A děkuji za tip na Studenohorské vodopády! ;)

      Vymazat

⭐️ Všem moc děkuji za komentář! ⭐️